Dragobete




Am tot auzit ca pe 24 februariei ar fi Dragobetele,  curios desi nu am nici un motiv, anul asta am si tinut minte ca azi e ziua cu pricina. Probabil si pentru ca, negrul Cabral a mediatizat la greu aceasta "sarbatoare a indragostitilor" in schimbul celei "furate" de la americani.

Ce nu stiam e ca Dragobetele, însemna pentru omul arhaic începutul primăverii, ziua când natura se trezeşte, ursul iese din bârlog, păsările îşi caută cuiburi, iar omul trebuia să participe şi el la bucuria naturii. Asta a omis Cabral sa ne spuna.

Am tot cautat sa aflu cat mai multe despre aces obicei si cica acest termen de dragobete a fost preluat de la vechii daci, unde Dragobetele era un petitor si un nas al animalelor, romanii au transfigurat Dragobetele in protectorul iubirii celor care se intalnesc in ziua de Dragobete, iubire care tine tot anul, asa cum si pasarile "se logodesc" in aceasta zi. Oficial s-a considera ca incepand de azi e primavara, dar practic mai asteptam putin soarele, ca ghioceii deja i-am primit.

În această zi satele româneşti răsunau de veselia tinerilor şi de zicala : Dragobetele sărută fetele. Astfel se spunea că cine participa la această sărbătoare avea să fie ferit de bolile anului, şi mai ales de febră, şi că Dragobetele îi ajută pe gospodari să aibă un an îmbelşugat.

Nici oamenii mai în vârstă nu stăteau degeaba, ziua Dragobetelui fiind ziua în care trebuiau să aibă grijă de toate orătăniile din ogradă, dar şi de păsările cerului. În această zi nu se sacrificau animale pentru că astfel s-ar fi stricat rostul împerecherilor. Femeile obişnuiau să atingă un bărbat din alt sat, pentru a fi drăgăstoase tot anul. Fetele mari strângeau de cu seara ultimile rămăşiţe de zăpadă, numită zăpada zânelor, iar apa topită din omăt era folosită pe parcursul anului pentru înfrumuseţare şi pentru diferite descântece de dragoste.

Si uite cum  azi desi pentru mine a fost o simpla zi de marti cu tot cu cele 3 ceasuri rele, pentru altii a fost mai speciala, en fin...

Na ca avem si noi o zi pe care o putem dedica iubirii, ce nu inteleg eu, daca tot avem si noi oficial o asa zi, la ce o mediatizam si sarbatorim pe 14 februarie, pentru ca da e mai cool  si nu frumos, offf saracu Pruteanu ca el se lupta cu morile de vant ca sa fie si la noi in tara putina demnitate si sa fi mandru ca esti roman.

Si mi se pune acum un pitic pe creier...oare de ce nu m-am interesat la spanioli cand e o astfel de zi (hmmm...la cate fieste au ei asta le-ar mai lipsi), cu siguranta au si ei, sau au "imprumutat-o" si ei pe-a americanilor, ca de ce sa fie o singura zi  mai bine doua, americanii ce fac, iau si ei cu zapca de la toate celelalte popoare???

Azi a fos iar o zi mai speciala, s-au cumparat bombonele, floricele, ba o plimbarica, o imbratisare, un sarut, de ce n-ar fi asa zilnic? De ce ne trebuie o zi anume?

Tuturor le doresc sa se iubeasca mult si frumos in fiecare zi din an, dar sa o faca sincer.


 

Comments