Skip to main content

Testul care ne poate salva viata


Am auzit in ultimul timp tot mai multe cazuri in care viata este infranta de moarte si toate din cauza cancerului de col uterin.

Scriu aceste randuri in speranta ca vor fi citite de cat mai multe femei, si poate, tu cea care citesti, esti la randul tau datoare sa transmiti mai departe aceste infomatii.

 
Am observat ca desi cancerul de col uterin este al doilea ca frecventa intre toate tipurile de cancer in intreaga lume (primul loc fiind ocupat de cancerul de san), stim prea putine despre aceasta boala cumplita. Pretutindeni in lume, la fiecare doua minute o femeie moare din cauza cancerului de col uterin. In Romania situatia este cu atat mai trista cu cat cazurile de cancer descoperite sunt in stadii avansate.

Si totusi, unele dintre noi, avem atata timp si posibilitatea sa aflam cat mai multe lucruri accesand banalul google.

Mai tragic este ca depistat la timp cancerul de col uterin poate fi tratat si totusi statisticile sunt ingrozitoare. 

Testul care ne poate salva viata are un singur nume: testul Babes-Papanicolau.

Testul Papanicolau, sau,  examenul cito-vaginal, consta in analiza la microscop a celulelor din secretia vaginala. Acest test poate detecta orice modificare aparuta la nivelul mucoasei vaginale si poate depista modificarile maligne (canceroase) inca din stadiile incipiente dar si diferite tipuri de infectii si boli cum ar fi infectia cu candida sau trichomonas.

Recunosc ca nu l-am facut, poate din inconstienta sau pur si simplu de teama, dar mi-am propus sa-l fac cat mai curand posibil, e timpul sa iau atitudine, si o fac pentru mine in primul rand.

Am avut nesansa, sa trec prin clipe cumplite, cand cea mai iubita fiinta din viata mea a fost diagnosticata cu cancer pe col uterin

Mai greu a fost cand dupa operatie, fiind singura care putea vorbi cu medicul am aflat ca are sanse de vindecare 65% si doar dupa 5 ani se poate spune ca e intr-adevar bine si poate nici atunci. Nu voi uita niciodata cand practic fugiind pe scarile spitalului dupa doctor ( care se grabea sa intre la alta operatie) am aflat ca ce e mai greu de-acum incepe, apoi el s-a oprit, m-a analizat atent si cand si-a dat seama ca nu eram pregatita sa aflu vestile "bune" mi-a zis"totul va fi bine".

Si da asa va fi, pentru ca atat eu cat si familia mea am intrat in lupta nepregatiti, dar acum putem afirma ca suntem gata pentru orice cu scopul de a invinge, povestea asta trebuie sa aiba un happy-end.

De-asta trebuie sa avem grija de mamele noastre, surorile, prietenele, colegele, de noi insine si sa ne ajutam mereu apropele.

Fetelor e timpul sa luam atitudine...

Comments

Popular posts from this blog

Ora de lectură - Splendida Cetate a celor o mie de sori

Am o "dar" intuiţie să aleg cărţiile la fix, aşa am făcut-o şi de data aceasta, când am dat peste recenzia cărţii Splendida Cetate a celor o mie de sori, bestseller-ul lui Khaled Hosseini pe site-ul cântăreţei Ellie White, am ştiut că aceasta va fi următoarea carte pe care o voi citi.
După aşa o recomandare nu m-am putut abţine să nu o citesc pe nerăsuflate, ca mai apoi să o recomand surorii mele şi prietenelor. A fost dragoste de la primul capitol.
Deşi am gasit-o în format pdf (sursa scribd.com) aşa cum fac de obicei îmi cumpăr cărţile, astfel biblioteca mea creşte pe zi ce trece. De data aceasta am optat pentru oferta celor de la www.dol.ro care aveau cel mai bun preţ. Cum sunt mereu în criză de timp, majoritatea cărţilor le achiziţionez online, sunt la un click distanţă, de cele mai multe ori transportul este gratuit şi le primesc direct la job fără prea mare efort din partea mea. 
Dar să ne întoarcem la carte - pe lângă povestea emotionantă a două femei afgane Mariam s…

Ce-am citit si ce mai am de gand sa citesc

Nu ca v-ar interesa dar ce-am citit si ce-am de gand sa mai citesc in cateva randuri. Anul 2013 a inceput cu o sete de lectura de inca ma mir si eu, cert e ca toate acestea "se trag" de la omu' care m-a molipsit fara sa-mi dau seama, treptat noptiera se elibereaza, erau multe in pending. Totul a inceput cam asa: 1. Cu cartea "Mananca, Roaga-te, Iubeste" - Elizabeth Gilbert prin februarie, cand dupa un an lung am finalizat-o (a fost cartea la care am zabovit foarte mult, din motive clare - lene mare). Cartea si-a luat zborul cum spuneam aici si dusa a fost. Mi-ar fi placut sa stiu pe unde e acum dar incurcate sunt caile Domnului nostru. Asa ca de trecut pe lista must read  de la cucoana Gilbert ar fi : - "Ultimul barbat american"; - "Si am spus da. O poveste de iubire" continuarea cartii "Mananca, Roaga-te, Iubeste". 2. Apoi cum omu' cu cartea aparuse in viata mea si ma molipsisem cu "cititu" si fiindu-mi imprumutata a…

Ora de teatru - Imi place cum mirosi!

Mda, am o mare slabiciune, am al mai fin nas de pe planeta asta si Doamne fereste sa fi in raza mea de actiune si sa nu fi proaspat dusat ca imediat ai fost scanat. Am patit-o de foarte multe ori sa dau peste oameni care pur si simplu m-au dezamagit la acest capitol, vezi tu...cateodata ambalajul nu este suficient la un cado, la fel ca acele persoane care se cred buricul pamantului dar duhnesc ca gunoierii ultimul om. Naspa!!!

Dar nu despre asta vreau sa vorbesc, ci despre piesa de teatru - Imi place cum mirosi - in regia lui Serban Puiu, pe care am vazut-o azi (vineri) si la care m-am distrat tare de tot.
In distributie: nelipsita Ofelia Popii in rolul donsoarei Sophie (care daca imi este permis am asociat-o rapid cu o prietena de-a mea O.) cu Ciprian Scurtea - in rolul donsorului Cornel (asociat cu prietenul prietenei O, care are acelasi prenume) si Adrian Matioc.

"Îmi place cum mirosi! este o comedie spumoasa în trei acte dupa un text de Neil Simon, unul dintre cei mai apreci…