Skip to main content

Made in Romania @saptamana altfel

Cand se intampla un eveniment se spune atunci, inainte cu o zi, poate a doua zi, dar chiar dupa o saptamana?

Cum aici scriu pentru eternitate, ca sa citeasca ochiul meu peste ani - marchez vizita la fabrica de portelan - APULUM Alba - Iulia cu poze si pareri (proprii). 

Stiu ca si mama are sau avea un set de farfurii, o tona de cosulete, bibelouri cu kilu' toate marca Apulum. A trimis saracuta in Germania inainte si dupa revolutie, cosulet dupa cosulet, care mai dantelat. Am aflat tarziu ca toate acestea erau made in Albania (Apulum), a trebuit sa migrez spre Cluj cu popas in Alba, cand am primit luat din zestrea mamei cate 2-3 farfurii/ linguri, etc. Acestea fiind spuse nu am putut rata ziua portilor deschise, mai ales ca in ultimul timp i-am invidiat pe toti scolarii si prescolarii care au participat la vizite peste vizite in cadrul "Saptamanii altfel". 

Pe vremea mea nu era asa! (corectie: se vizitau fabricile dar au trecut 100 de ani si memoria ma lasa).

Cu ocazia asta am aflat ca:
- fabrica e fondata inca din anul 1970, 
- este (asa zic angajatii) cel mai mare producator de portelan din Romaia, 
- produc - verificat cu ochisorul meu - pentru IKEA, Lavazza si multi multi altii, 
- 90% este marfa de import,
- sunt intr-o continua crestere/ modernizare,
- pentru ca toate sa mearga bine se face Audit peste Audit si nu se face rabat de la calitate.

Cateva date tehnice:
- portelanul are cea mai ridicata rezistenta mecanica dintre produsele ceramice,
- nu se deterioreaza in masina de spalat, cuptor cu microunde,
- in schimb sunt sensibile la socuri termice, mecanice, nu incerca sa dai cu farfuria de pamant ca ...
- produsele scoase din cuptor nu se pun niciodata sub jet de apa rece, ca normal  ...
- la Apulum exista produse decorate cu aur, platina si argint,
- chinezii angajatii au fost inlocuiti cu roboteii galbeni care nu au pauza, fereasca de vre-o pana de curent.

Au avut si zile grele cand se temeau ca vor inchide fabrica, dar zilele alea s-au dus si acum se extind. S-au modernizat si continua sa o faca, au planuri mari si contracte serioase.
Robotelul galben, chipes si muncitor


Tezaur
Nu e sedinta, e ziua in care fiecare angajat se mandreste cu munca lui familiei. 

Hopa - topa la cuptor

Aici se coc/ardSigur ati recunoscut canile de la IKEA, upssss made in RO
 Vizita s-a incheiat, urmeaza un loc unde multi ar vrea sa fie expusi dar n-au cu ce:
Eiiiiiiii, liniste putin, aici e locul de onoare. Voi cata vechime aveti? La acelasi loc de munca?!?
Dau o raita si la muzeu, nu-mi ajunge ce inca are mama pe-acasa:
Remember? mama stie!Eu ma bucur cand aflu ca inca se mai invart rotitele si in tara noastra, ce satisfactie ai sa bei o cafea in inima Romei si sa stii ca e fabricata intr-un orasel cochet in plina expansiune pe numele lui de Alba-Iulia.

Sustin ROmania si a ei dezvoltare!
p.s. Am exagerat cu pozele... dar cine stie cand mai apuc eu o asa zi.

Comments

Popular posts from this blog

Ora de lectură - Splendida Cetate a celor o mie de sori

Am o "dar" intuiţie să aleg cărţiile la fix, aşa am făcut-o şi de data aceasta, când am dat peste recenzia cărţii Splendida Cetate a celor o mie de sori, bestseller-ul lui Khaled Hosseini pe site-ul cântăreţei Ellie White, am ştiut că aceasta va fi următoarea carte pe care o voi citi.
După aşa o recomandare nu m-am putut abţine să nu o citesc pe nerăsuflate, ca mai apoi să o recomand surorii mele şi prietenelor. A fost dragoste de la primul capitol.
Deşi am gasit-o în format pdf (sursa scribd.com) aşa cum fac de obicei îmi cumpăr cărţile, astfel biblioteca mea creşte pe zi ce trece. De data aceasta am optat pentru oferta celor de la www.dol.ro care aveau cel mai bun preţ. Cum sunt mereu în criză de timp, majoritatea cărţilor le achiziţionez online, sunt la un click distanţă, de cele mai multe ori transportul este gratuit şi le primesc direct la job fără prea mare efort din partea mea. 
Dar să ne întoarcem la carte - pe lângă povestea emotionantă a două femei afgane Mariam s…

Ce-am citit si ce mai am de gand sa citesc

Nu ca v-ar interesa dar ce-am citit si ce-am de gand sa mai citesc in cateva randuri. Anul 2013 a inceput cu o sete de lectura de inca ma mir si eu, cert e ca toate acestea "se trag" de la omu' care m-a molipsit fara sa-mi dau seama, treptat noptiera se elibereaza, erau multe in pending. Totul a inceput cam asa: 1. Cu cartea "Mananca, Roaga-te, Iubeste" - Elizabeth Gilbert prin februarie, cand dupa un an lung am finalizat-o (a fost cartea la care am zabovit foarte mult, din motive clare - lene mare). Cartea si-a luat zborul cum spuneam aici si dusa a fost. Mi-ar fi placut sa stiu pe unde e acum dar incurcate sunt caile Domnului nostru. Asa ca de trecut pe lista must read  de la cucoana Gilbert ar fi : - "Ultimul barbat american"; - "Si am spus da. O poveste de iubire" continuarea cartii "Mananca, Roaga-te, Iubeste". 2. Apoi cum omu' cu cartea aparuse in viata mea si ma molipsisem cu "cititu" si fiindu-mi imprumutata a…

Ora de teatru - Imi place cum mirosi!

Mda, am o mare slabiciune, am al mai fin nas de pe planeta asta si Doamne fereste sa fi in raza mea de actiune si sa nu fi proaspat dusat ca imediat ai fost scanat. Am patit-o de foarte multe ori sa dau peste oameni care pur si simplu m-au dezamagit la acest capitol, vezi tu...cateodata ambalajul nu este suficient la un cado, la fel ca acele persoane care se cred buricul pamantului dar duhnesc ca gunoierii ultimul om. Naspa!!!

Dar nu despre asta vreau sa vorbesc, ci despre piesa de teatru - Imi place cum mirosi - in regia lui Serban Puiu, pe care am vazut-o azi (vineri) si la care m-am distrat tare de tot.
In distributie: nelipsita Ofelia Popii in rolul donsoarei Sophie (care daca imi este permis am asociat-o rapid cu o prietena de-a mea O.) cu Ciprian Scurtea - in rolul donsorului Cornel (asociat cu prietenul prietenei O, care are acelasi prenume) si Adrian Matioc.

"Îmi place cum mirosi! este o comedie spumoasa în trei acte dupa un text de Neil Simon, unul dintre cei mai apreci…