Skip to main content

Cetatea Devei

O noua zi, o noua bifa in agenda.....am ajuns si-n Deva....normal ca norocul nu e de partea mea - Cetatea Deva - noua locatie din program era inchisa, adica se putea urca dar nu si vizita.
Sau daca te multumeai sa vezi zidurile si semnele lasate de muncitorii care din 2007 tot lucreaza acolo, se poate. Ce muncesc oamenii aia acolo nu stiu, nici macar nu i-am vazut, la Castelul Corvinilor erau prezenti, aici nu, doar schelele si panoul de la intrare aminteau ca cetatea se afla in renovare....in fine, ce-a fost nu va mai fi niciodata.
Eu, "the princess" dezamagita, Cetatea Devei - e o ruina, yap o ruina. Desi a fost considerata una dintre cele mai importante fortificatii medievale din Transilvania, numita si "Cheia Muresului", cetatea a pazit, secole de-a randul iesirea si intrarea in Transilvania.
Din pacate (cel putin pentru mine) cetatea a fost definitiv distrusa in timpul revolutiei din 1848-1849, asta explica starea ei.
Accesul la Cetate se face ori folosind telecabina (varianta cea mai la indemana -  belive me) sau prin padure luand la pas potecile care inconjoara ca o spirala dealul cetatii( o fi plimbarea in aer curat sanatoasa dar mi-au ajuns cele 1480 de scari de la Cetatea Poenari)...... se intelege ca am ales varianta nr.1 desi nu are acelasi farmec.
In schimb odata ajunji sus am fost avertizati ca exista posibilitatea sa ne intalnim cu vipere....am experienta cu ursii asa ca nu mi-a fost frica, dar am ajut noroc.

Aici nu m-am putut abtine si am intrat ....  nu am dat nici de dl.urs si nici de d-na vipera, dar cert e ca nu trebuia sa intru :d.....
Privelistea nu se compara ca cea de pe Transfagarasan sau de la Cetatea Poenari, dar mai frumos e ca de oriunde din Deva poti vedea ruinele cocotate pe varf de deal.

Comments

Popular posts from this blog

Ora de lectură - Splendida Cetate a celor o mie de sori

Am o "dar" intuiţie să aleg cărţiile la fix, aşa am făcut-o şi de data aceasta, când am dat peste recenzia cărţii Splendida Cetate a celor o mie de sori, bestseller-ul lui Khaled Hosseini pe site-ul cântăreţei Ellie White, am ştiut că aceasta va fi următoarea carte pe care o voi citi.
După aşa o recomandare nu m-am putut abţine să nu o citesc pe nerăsuflate, ca mai apoi să o recomand surorii mele şi prietenelor. A fost dragoste de la primul capitol.
Deşi am gasit-o în format pdf (sursa scribd.com) aşa cum fac de obicei îmi cumpăr cărţile, astfel biblioteca mea creşte pe zi ce trece. De data aceasta am optat pentru oferta celor de la www.dol.ro care aveau cel mai bun preţ. Cum sunt mereu în criză de timp, majoritatea cărţilor le achiziţionez online, sunt la un click distanţă, de cele mai multe ori transportul este gratuit şi le primesc direct la job fără prea mare efort din partea mea. 
Dar să ne întoarcem la carte - pe lângă povestea emotionantă a două femei afgane Mariam s…

Ce-am citit si ce mai am de gand sa citesc

Nu ca v-ar interesa dar ce-am citit si ce-am de gand sa mai citesc in cateva randuri. Anul 2013 a inceput cu o sete de lectura de inca ma mir si eu, cert e ca toate acestea "se trag" de la omu' care m-a molipsit fara sa-mi dau seama, treptat noptiera se elibereaza, erau multe in pending. Totul a inceput cam asa: 1. Cu cartea "Mananca, Roaga-te, Iubeste" - Elizabeth Gilbert prin februarie, cand dupa un an lung am finalizat-o (a fost cartea la care am zabovit foarte mult, din motive clare - lene mare). Cartea si-a luat zborul cum spuneam aici si dusa a fost. Mi-ar fi placut sa stiu pe unde e acum dar incurcate sunt caile Domnului nostru. Asa ca de trecut pe lista must read  de la cucoana Gilbert ar fi : - "Ultimul barbat american"; - "Si am spus da. O poveste de iubire" continuarea cartii "Mananca, Roaga-te, Iubeste". 2. Apoi cum omu' cu cartea aparuse in viata mea si ma molipsisem cu "cititu" si fiindu-mi imprumutata a…

Ora de teatru - Imi place cum mirosi!

Mda, am o mare slabiciune, am al mai fin nas de pe planeta asta si Doamne fereste sa fi in raza mea de actiune si sa nu fi proaspat dusat ca imediat ai fost scanat. Am patit-o de foarte multe ori sa dau peste oameni care pur si simplu m-au dezamagit la acest capitol, vezi tu...cateodata ambalajul nu este suficient la un cado, la fel ca acele persoane care se cred buricul pamantului dar duhnesc ca gunoierii ultimul om. Naspa!!!

Dar nu despre asta vreau sa vorbesc, ci despre piesa de teatru - Imi place cum mirosi - in regia lui Serban Puiu, pe care am vazut-o azi (vineri) si la care m-am distrat tare de tot.
In distributie: nelipsita Ofelia Popii in rolul donsoarei Sophie (care daca imi este permis am asociat-o rapid cu o prietena de-a mea O.) cu Ciprian Scurtea - in rolul donsorului Cornel (asociat cu prietenul prietenei O, care are acelasi prenume) si Adrian Matioc.

"Îmi place cum mirosi! este o comedie spumoasa în trei acte dupa un text de Neil Simon, unul dintre cei mai apreci…