Skip to main content

Promovarea turismului sau chin....


Traim intr-o lume in care uitam sa ne gandim la consecinte doar de dragu artei sau le ignoram
, dar asta se stie.....
Cum m-am saturat de programele tv romanesti si ca nu pot adormi daca nu zumzaie ceva la tv-ul meu, am tot schimbat la canale - noroc cu Discovery, Animal Planet si National Geographic si cele inca cateva la fel - am dat peste un documentar despre femeile din regiunea Kayan - sau denumite "Fetele cu gatul lung".
Am mai vazut documentarul asta de cateva ori si am mai si citit despre ele, dar ultimele stiri m-au cam socat si dezamagit. Initial nu intelegeam de ce naiba indura chinul acelor inele, ca mai tarziu sa aflu ca in prezent nu mai e doar o traditie, mijloc de infrumusetare, whatever.

In prezent, atractia - principala a turistilor in nordul Thailandei, in regiunea Kayan, o constituie femeile "cu gat lung". Tinute, asemenea unor sclave, intr-un sat-rezervatie, femeile sunt obligate sa poarte in jurul gatului niste inele din alama, mari si incomode, initial acest obicei/chin facea parte dintr-o traditiei locala, doar ca astazi a devenit o afacere.

Mai tragic este ca, drama/chinul refugiatelor thailandeze este cu atat mai mare cu cat, ajunse la maturitate, femeile nu isi mai pot indeparta inelele, pentru ca muschii atrofiati ai gatului nu le-ar mai putea sustine capul.

De ce totusi se "promoveaza" acest lucru - raspuns foarte simplu - de dragul promovarii turismului local, autoritatile thailandeze le interzic femeilor sa paraseasca regiunea.

Astfel s-au creat, cum au declarat chiar oficialii ONU, "gradini zoologice umane", dar acest lucru nu e de azi de ieri ci continua de ani de zile, treptat au devenit atractia turistilor, veniti in numar tot mai mare sa vada "femeile cu gat lung". Cum la mijloc sunt interese, refugiatelor le este interzis dreptul de a parasi rezervatia/gradina/locul de chin.

In trecut, legenda spunea "
ca spiritele au intors impotriva acestor femei tigri feroci, pentru a le pedepsi pentru pacatele lor.....pentru a se salva de acest atac au inceput sa-si protejeze gatul, pulsurile si glezenele cu inele de dimensiuni groase.", acum insa pentru ele reprezinta si un important element de seductie. Traditia se aplica fiecarei fetite care implineste 5 ani si se repeta la fiecare doi ani.

Desi exista vorba
"sufera baba la frumusete", doar ca aici primeste o noua interpretare....

Comments

Popular posts from this blog

Ora de lectură - Splendida Cetate a celor o mie de sori

Am o "dar" intuiţie să aleg cărţiile la fix, aşa am făcut-o şi de data aceasta, când am dat peste recenzia cărţii Splendida Cetate a celor o mie de sori, bestseller-ul lui Khaled Hosseini pe site-ul cântăreţei Ellie White, am ştiut că aceasta va fi următoarea carte pe care o voi citi.
După aşa o recomandare nu m-am putut abţine să nu o citesc pe nerăsuflate, ca mai apoi să o recomand surorii mele şi prietenelor. A fost dragoste de la primul capitol.
Deşi am gasit-o în format pdf (sursa scribd.com) aşa cum fac de obicei îmi cumpăr cărţile, astfel biblioteca mea creşte pe zi ce trece. De data aceasta am optat pentru oferta celor de la www.dol.ro care aveau cel mai bun preţ. Cum sunt mereu în criză de timp, majoritatea cărţilor le achiziţionez online, sunt la un click distanţă, de cele mai multe ori transportul este gratuit şi le primesc direct la job fără prea mare efort din partea mea. 
Dar să ne întoarcem la carte - pe lângă povestea emotionantă a două femei afgane Mariam s…

Ce-am citit si ce mai am de gand sa citesc

Nu ca v-ar interesa dar ce-am citit si ce-am de gand sa mai citesc in cateva randuri. Anul 2013 a inceput cu o sete de lectura de inca ma mir si eu, cert e ca toate acestea "se trag" de la omu' care m-a molipsit fara sa-mi dau seama, treptat noptiera se elibereaza, erau multe in pending. Totul a inceput cam asa: 1. Cu cartea "Mananca, Roaga-te, Iubeste" - Elizabeth Gilbert prin februarie, cand dupa un an lung am finalizat-o (a fost cartea la care am zabovit foarte mult, din motive clare - lene mare). Cartea si-a luat zborul cum spuneam aici si dusa a fost. Mi-ar fi placut sa stiu pe unde e acum dar incurcate sunt caile Domnului nostru. Asa ca de trecut pe lista must read  de la cucoana Gilbert ar fi : - "Ultimul barbat american"; - "Si am spus da. O poveste de iubire" continuarea cartii "Mananca, Roaga-te, Iubeste". 2. Apoi cum omu' cu cartea aparuse in viata mea si ma molipsisem cu "cititu" si fiindu-mi imprumutata a…

Ora de teatru - Imi place cum mirosi!

Mda, am o mare slabiciune, am al mai fin nas de pe planeta asta si Doamne fereste sa fi in raza mea de actiune si sa nu fi proaspat dusat ca imediat ai fost scanat. Am patit-o de foarte multe ori sa dau peste oameni care pur si simplu m-au dezamagit la acest capitol, vezi tu...cateodata ambalajul nu este suficient la un cado, la fel ca acele persoane care se cred buricul pamantului dar duhnesc ca gunoierii ultimul om. Naspa!!!

Dar nu despre asta vreau sa vorbesc, ci despre piesa de teatru - Imi place cum mirosi - in regia lui Serban Puiu, pe care am vazut-o azi (vineri) si la care m-am distrat tare de tot.
In distributie: nelipsita Ofelia Popii in rolul donsoarei Sophie (care daca imi este permis am asociat-o rapid cu o prietena de-a mea O.) cu Ciprian Scurtea - in rolul donsorului Cornel (asociat cu prietenul prietenei O, care are acelasi prenume) si Adrian Matioc.

"Îmi place cum mirosi! este o comedie spumoasa în trei acte dupa un text de Neil Simon, unul dintre cei mai apreci…